Ha valaki megkérdezné, ki a világ leggazdagabb embere, bizonyára legtöbben azt válaszolnánk, hogy egy szoftver óriáscég tulajdonosa. Pedig nem. A leggazdagabb ember a világon Brunei Szultánja. De honnan ez a mérhetetlen gazdagság? A Borneó északi részén fekvő kicsi ország uralkodójának kezében összpontosul ugyanis az 1975-óta kitermelt kőolajból származó összes bevétel.

A Szultán, Haji Hassanal Bolkiah Mu'izzaddin Waddaulah, az ország 29. uralkodója, aki 1945. július 15.-én született Bandar Seri Begawanban Brunei fővárosában. Bruneiben ugyanis csak néhány dolog tabu, de ezek egyike maga a Szultán, akit engedély nélkül még megközelíteni is lehetetlen. Palotájában összesen 1778 szoba van, 257 mellékhelyiséggel. A szobákban 51.000 villanykörte világít, összesen 564 csillár található, a közlekedést pedig 18 lift és 44 lépcső szolgálja.

A trónterem igen fényűző a 12, egyenként egy tonnás csillárral. A 4 trónus egy 18 méteres boltív előtt áll, mely 22 karátos arannyal van beborítva. A királyi bankett teremben 4000 ember fér el egyszerre, az imateremben pedig 1500. A palota, melyet malájul Istana Nurul Iman-nak hívnak, már távolról jól felismerhető arany kupolájáról.

 

Elképesztő belső berendezések, hihetetlen luxus:

Ha nem láttál még aranyvécét, aranyrepülőt

A földalatti garázsban 7000 luxusautó állt (azóta eladott "néhányat" belőlük) szépen felsorakozva. Ezek közül párat megemlítenék: 604 db Rolls Royce, 574 Mercedes-Benz, 452 Ferrari, 382 Bentley, 209 BMW, 179 Jaguar, 134 Koenigsegg, 21 Lamborghini, 11 Aston Martin

A palotától autózással a világ egyik legérdekesebb vidámparkjába érhetünk. A Jerudong Playgroundban szinte az összes játék és szórakozás ingyenes, a napnyugtakor megszólaló ima után nyit, és késő éjszakáig szórakoztatja a közönséget. A kedvelt szórakoztató parkot - melyben természetesen az összes modern, a világon máshol is látható játékot kipróbálhatjuk - maga a szultán építtette. Az oktatás és az egészségügyi ellátás ingyenes.

Több indonéz vendégmunkás dolgozik az országban, persze ezt csak munkaengedéllyel tehetik. Ők a kevésbé népszerű állásokat töltik be, de jóval magasabb fizetésért, mintha otthon dolgoznának. Egy családapa akár nyolc gyermeket is kényelmesen el tud tartani.

A diplomások brunei-ek kéthavi fizetésükből új autóra tehetnek szert, de a lakás, vagy ház vásárlása még a középosztály tagjainak sem jelent különösebb gondot. A Szultán gondoskodása kiterjed a szegényebbekre is, akik így szociális lakásokhoz juthatnak, vagy nagyon hosszú lejáratú kiskölcsönökhöz.

A közbiztonság magas színvonalon van. Az autólopás az ország kis mérete miatt szinte kizárt. Sok gépkocsit a tulajdonosa járó motorral hagy az út mellet, míg bemegy egy boltba, hogy a légkondicionáló addig is hűtse az autó belsejét.

Gyönyörködj az 5 milliárd dollárt érő autógyűjteményben

Brunei Dagobert bácsijának ezek után megbocsáthatjuk kényszeres gyűjtögetését a luxuskocsikból, illetve a gazdagság szimbólumából, az aranyból.